12-05-07

Het Delirium Café

In het straatje waar Janneke Pis vol overgave haar ochtend-, middag- en avondplasjes doet, zit het Delirium Café (zie linklijst). Deze populaire kroeg bevindt zich in een kelder, waarin slechts één bar te vinden is. Ja, ik begin maar direct met het nadeel van deze kroeg. Het kost erg veel tijd om in deze kroeg een bestelling te kunnen doen en vreemd genoeg vervolgens ook erg veel tijd om je bestelling te krijgen. De mensen staan drie rijen dik bij de bar te wachten, genoeg reden dus om er een tweede bar bij te bouwen, zou ik zeggen. Het tekort aan bar is niet de enige reden dat het zo lang duurt. Bestellen in deze kroeg is ingewikkeld, omdat het moeilijk kiezen is als het aanbod groot is. En in deze kroeg is het aanbod groot. In 2004 stond dit boek in het World Guinness (hé, is dat geen biermerk) Book of Records als kroeg met de meeste bieren in de wereld, toevallig 2004. Waarschijnlijk zijn het er nu dus 2007.

resize

Dat er veel bieren te krijgen zijn, is te zien aan de aankleding van de kroeg. De muren en het plafond zijn volgehangen met dienbladen en andere biergadgets. Omdat ook ik in mijn pubertijd dit soort gadgets heb gespaard, om deze na mij pubertijd weer netjes weg te gooien, voelde ik me er onmiddellijk thuis. Ook de muziek is uit mijn jeugd, de jaren tachtig. In de kroeg slingert een dik boekwerk rond, waaruit je dat biertje dat je zo lekker vond op je vakantie in Nieuw-Zeeland of Wit-Rusland kunt kiezen. Omdat er slechts een aantal boeken circuleren, bevordert dit de contacten tussen de kroegbezoekers en worden gesprekken over bierkeuzes gestimuleerd. En dit is direct het tweede Selling Point van dit café, tenminste als u zich graag onder toeristen begeeft: het stikt er van de toeristen die graag een praatje aanknopen. Ik moet zeggen dat ik het sfeertje erg goed vond en dat de mensen erg open zijn. De vele biersoorten en de mooie verschillende glazen nodigen inderdaad uit tot communicatie. Een leuke kroeg dus die in een kroegentocht in Brussel zeker niet mag ontbreken. Ga er niet naar toe voor een rustig goed gesprek, maar voor leuke praatjes en lekkere bieren. En voor het mensen kijken, want het is er erg druk...

 

 

 

23:22 Gepost door Whybrussels? in Kroegen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kroegen, brussel, delirium, cafe, bieren, record |  Facebook |

22-04-07

Kafka

In de zwarte Lievevrouwenstraat, ik vind donkere vrouwen aantrekkelijk, zit een kroeg die ik eveneens erg prettig vind: Kafka. Eigenlijk is er weinig bijzonders aan de kroeg, gewoon een klein kroegje, in een wat groezelige straat, tegenover een GB supermarkt, waartegen altijd een groepje ogenschijnlijk dakloze daklozen ligt te liggen. Het meubilair is gewoon, het publiek is op het eerste gezicht gewoon en de muziek is gewoon. Prima kroegje, niets aan de hand.

 

 

Wanneer je echter in je eentje aan de bar gaat zitten, en wat beter, onbeleefd, de mensen gaat bekijken, dan zul je zien dat het om in de regel interessante, ietwat alternatieve mensen gaat. De eigenaar is waarschijnlijk een goed voorbeeld. Hij is een Fransman, die vloeiend Vlaams spreekt, een ietwat verweerd gezicht heeft, maar die, zo blijkt uit de foto’s boven de bar, zeer fotogeniek is. Ook wanneer je met hem in gesprek raakt, zal dit gesprek waarschijnlijk, net als de vele mooie foto’s in deze kroeg, inspirerend zijn. In deze kroeg komt de neuroloog die tegelijkertijd filmscripten schrijft, de dichter, de eurocraat, de advocaat, de IT-er, de gewone man in de straat, want allemaal stralen ze uit de gewone man in de straat te zijn. Zo nu en dan wordt in deze kroeg serieus te diep in het glaasje gekeken, zowel door de eigenaar als door de klanten, wat tot wonderlijke taferelen kan leiden. Kafka zelf is nooit in deze kroeg geweest, maar iets zegt me dat de soms bizarre gesprekken die je in deze kroeg kan hebben, de grappige teksten op het herentoilet, de poëtische foto’s aan de muur en het veel drinken van Orval of Zinneke, Kafka hadden geïnspireerd tot misschien wel zijn grootste meesterwerk: de Kroeg.

20:01 Gepost door Whybrussels? in Kroegen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kafka, kroeg, brussel, foto s, kafka kroeg brussel foto s |  Facebook |

11-04-07

Hotel Metropole

1895, in het centrum van Brussel, aan het Brouckèreplein, wordt Hotel Metropole geopend, met een prachtige kroeg, daarachter een prachtige lobby en een eveneens prachtige bar.

 

Luxury Accommodation Brussels

 

 

Nu, meer dan 110 jaar later, staat dit hotel er nog steeds in volle glorie. Als je gasten hebt en je wilt ze meenemen naar een bijzonder plekje Brussel, terug in de tijd, dan is dit een aanrader. In de bar waan je je in de jaren 20 in een koloniaal hotel ergens in Afrika. In de kroeg zit je tussen de sjieke dametjes, met kapsels uit de jaren vijftig en word je bediend door voorname oudere obers in zwart-witte kleren, al dan niet met grote grijze snor. De muren en vooral ook het plafond zijn over de top jugendstil en de toiletten beneden hebben een gratis schoenpoetsapparaat.

 

Er is ook een restaurant waar politici nog al eens schijnen te eten, omdat je niet vanaf de straat naar binnen kan kijken. De bediening schijnt geweldig te zijn, de prijzen hoog (valt in de kroeg mee), maar het driegangenmenu betaalbaar. Buiten is een verwarmd terras dat je weer terugbrengt in de 21ste eeuw.

 

09-04-07

Le Roi des Belges

Op het leukste pleintje van Brussel, het Sint Goriks plein, zit een kroeg waar ik me vanaf het begin thuis voel. Le Roi des Belges. Dit pleintje en in het bijzonder deze kroeg hebben ervoor gezorgd dat ik in dit wijkje ben gaan wonen. Nu, in de lente, is het pleintje op z’n best. De terrasjes zitten vol, de mensen vieren de zon en ontkennen dat het eigenlijk nog een beetje koud is. Ik zit binnen aan de bar De Standaard te lezen en ik bekijk de mensen, vooral de mensen die hier werken.

 

Vreemd genoeg lijkt de toeristenkudde de Anspachlaan niet te willen oversteken, zodat het pleintje vooral bezocht wordt door Brusselaars. Het publiek van Le Roi des Belges is voornamelijk Franstalig, is hip, ietwat alternatief, tolerant, mooi en vriendelijk. Voor de mensen achter de bar geldt hetzelfde, alleen zijn ze nog hipper en nog alternatiever. Trots dragen ze hun tatoeages en piercings en laten de mannen hun broeken half op de kont hangen. Het is prachtig hoe deze hippe mensen van deze kroeg een goed geoliede machine maken. Vooral de mensen achter de bar zijn kunstenaars in het maken van muntthee, caipirinha’s, mochito’s. De Lait Russe is altijd perfect.

 

De kroeg heeft ook een niet-roken gedeelte, waar het minder sfeervol is, maar wel lekker fris ruikt. Verder heeft de kroeg een coctailbar. Als u nu in deze kroeg gaat kijken, vind u de kroeg mogelijk iets te strak en te gewoon, maar ik raad u aan hier een tijdje te gaan zitten, de mensen te bekijken, naar de muziek te luisteren en te genieten van het relaxte sfeertje. Hetzelfde geldt voor het pleintje, op het eerste gezicht misschien niet zo bijzonder, maar erg relaxt. Een aanrader.

 

Brussel 13 maart lentedag 2007 x6