28-04-07

Visbar "Noordzee"

Sommige dingen moet je gedaan hebben om over Brussel te kunnen oordelen. Eén van die dingen is het eten van vis bij “Noordzee” of “Mer du Nord”. Op de hoek van de Sint-Katelijnestraat, tegenover Café Monk (Vlaamse kroeg) en een andere visbar (waar vreemd genoeg geen hond komt) zit deze in alle opzichte zeer goede visbar. In de eerste plaats is de omgeving geweldig. De Noordzee zit aan het Sint-Katelijneplein, waar een in mijn ogen mysterieus kerkje staat, de zwartgeblakerde gotische Sint-Katelijne kerk. Op het pleintje staan bankjes, waar nette madammen en heertjes zitten, maar ook dronken mannen met roodgeblakerde neuzen en gehavende kleren.

 

Brussel april 2007 x2

 

Aan de andere kant van de Sint-Katelijne straat zitten een aantal eettentjes en leuke terrasjes. Ook hier nette mensen en dronken mannen die samen langs elkaar heen eten en drinken. Vanaf het pleintje gezien links van de kerk zit weer een ander pleintje, de vroegere haven van Brussel, met in het midden een “vijver” met twee fonteinen en aan beide zijdes van dit water goede visrestaurants.

 

Brussel april 2007 x

 

Maar daar moet u deze keer allemaal niet zijn. Het gaat om Noordzee. Bij deze visbar kunt u tot een uur of zes hoog kwalitatieve vis eten, heerlijke scampis, escargotsoep, tonijn, visburgers, garnalenkroketten, altijd vergezeld van een lekkere witte wijn. Het is een erg leuk sfeertje. Zoals men in de kroeg aan de bar staat om drank te bestellen en vervolgens al hangend op te drinken, zo gaat het hier om wijn en vis, heerlijke vis. De mensen staan dicht op elkaar, maken een praatje in alle talen van de wereld met de speelse mensen achter de bar en met elkaar. De mensen achter de bar houden van een geintje, zijn veelal van Vlaamse oorsprong en hebben duidelijk lol in het gevarieerde en enthousiaste publiek. Vandaag staat er een grote groep padvinders, want zij hebben één of ander groot evenement in Brussel. De prijzen zijn niet echt laag (6 € voor een portie scampis), maar in een restaurant ben je veel meer kwijt. En het is vooral het charmante sfeertje dat mij steeds doet terugkomen. Een aanrader!

 

Brussel april 2007 x4

 

Brussel april 2007 x3

 

De commentaren zijn gesloten.